28.1.2014

Jaksaa, jaksaa :)


No, koulua ei kyllä oikein tahtois jaksaa. Mutta enää yksi päivä - ylihuominen - jäljellä. Sitten pitäisi saada kouluhommia aikaiseksi kotosalla, opinnäytetyö, pari ruotsin valinnaista ruotsin kurssia ja yksi viime keväänä huonon parinvalinnan seuraksena kesken jäänyt kurssi, johon pitäisi tehdä kirjallinen työ. Vaan tätä menoa ei ole ihan itsestäänselvää ;)

Vajaassa viikossa on valmistunut viisi työtä ja lisää on tulossa :) Työn alla hartiahuivi kotikäyttöön, vilukissana olen katsellut kadehtien mummullani olevaa huivia, jonka hänen miniänsä jokunen vuosi sitten hänelle teki ja antoi. Mummun versio on tehty vasemmalta oikealle, tai oikealta vasemmalle, ainaoikein-neuleena ja aluksi silmukoita lisäten, lopussa silmukoita kaventaen. Ensin koitin itsekin muutamaan kertaan tehdä niin, mutta lopulta päädyin aloittamaan kärjestä ja etenemään kohti niskaa. Tästäkin tein muutaman version, ennen kuin lopputulos tyydytti. Tavoitteena olisi saada huivi ja yksi sukkapari valmiiksi vielä tammikuun puolella. Silloin lienee mahdollista saavuttaa myös tuo 1 kg kulutustavoite tämän kuukauden aikana.

Mutta nyt niihin jo valmistuneisiin.

22.1. valmistui äidille pipo - äiti aloitti tekemään itselleen pipoa armoitetulla avustuksellani (missähän välissä tämä on näin päin kääntynyt?), mutta äidin tuntien, se ei koskaan valmistu - tai ei ainakaan täksi talveksi. Syy pipon tekemiseen oli entisen pipon kulahtanut olemus, jonka vuoksi äiti on päättänyt heittää sillä vesilintua. Siispä hyvän tyttären oli aika tehdä äidilleen pipo, jottei mamman pää jäädy talvipakkasissa. Tiistaina pipoa aloittelin suunnilleen yhtä aikaa äidin kanssa. Keskiviikkona pipo jo valmistuikin. Tänään vein valmiin pipon vanhempien luo ja katsoin, että onhan tuo jo reunaresorin saanut omaansa. Pipo on broken seedin ohjeella tehty, lankana jälkimmäisten kirjoneulelapasten jämälangat. Tehty siis Nallesta, jota kului yhteensä 63 grammaa.

Samana iltana, kun pipo valmistui, mies valitteli sohvalla kylmiä varpaitaan. Eipä muuta kuin seiskaveikan jämäkerä puikoille ja tikuttamaan. Koska lankaa ei ollut kovin paljon, päätin tehdä lyhytvartiset sukat. Tavoitteena oli myös tehdä hieman löysät ja vähän tossumaiset sukat. Siispä käytin 4 mm puikkoja normaalien 3,5 mm puikkojen sijaan ja loin silti 52 silmukkaa. Seuraavana päivänä sukat olivatkin jo valmiit, ennen kuin mies kotiutui töistä. Ja käytössä ovat olleet - jopa kodin ulkopuolella. Kuulemma ei viitsi vaihtaa, kun on ne kerran jalkaansa laittanut, mutta haluan syvästi uskoa siihen, että on vaan kiva kun varpaita ei palele ;) Lankaa kului 80 g, ja jäljelle jäi jämäkerästä 5 g, joten vartta olisi voinut tehdä pari kerrosta enemmänkin - kuva on jostain syystä epätarkka, mutta kun sen koneella ollessa huomasin, en enää jaksanut alkaa uutta ottamaan

Itselleni tein sukkien ohessa leveää pantaa, joka valmistuikin heti sukkien jälkeen. En jaksanut etsiä mitään erityistä mallia, mutta lopputuloksen oli syytä olla napakka ja joustava. Siispä päädyin harvoin harrastamaani 1o1n-joustimeen. Yleensä siis joustimeni on 2o2n tai 3o1n, satunnaisesti ohuissa langoissa myös 3o3n - mutta 1o1n joustinta en kovinkaan paljon tee. Tähän se kuitenkin sopi. Pidän nykyisin - kun hiukset taas ovat pidemmät - paljon ponnaria tai nutturaa ja monesti varsinkin kauppaan lähtiessä vain laitan pään alaspäin ja sutaisen ponnarilla hiukset kiinni. Pipot siis ärsyttävästi nousevat koko ajan korvilta pois ja olen pitkään pohtinut, että jotain pitää asialle tehdä. Jossain näin leveän pannan mallin ja siitä sain idean tehdä sellaisen itsekin. Toimii. Tämä nyt oli enemmän koeversio ja tullee lähinnä käytetyksi kotosalla naamaa pestessä ja roskia viedessä - ei ole oikein mun värini tuo vaaleanpunainen :D Lankana siis Nalle, lapasten ja yllä mainitun pipon jämä, jota kului 30 g. Vajaa 10 grammaa lankaa vielä jäikin.

Armaan iPhoneni suojakuori alkaa levitä käsiin, joten päätin tehdä suojapussukan hätätilannetta varten - eli siis mikäli tuo kuori hajoaa lopullisesti ennen kuin ehdin käydä ostamassa uuden. Lankana Hjertegarnin Primevera Cotton, kaksinkertaisena neulottu 3,25 mm puikoilla. Läppä virkattu 4 mm koukulla kiinteillä silmukoilla. Taitaa myös olla elämäni ensimmäinen onnistunut edestakaisin virkkaus - ympyrää ja isoäidinneliöitä kyllä virkkaan sujuvasti, mutta tähän mennessä on aina käännyttäessä kadonnut tai lisääntynyt silmukoita ja reunat ovat menneet vinoon. Voitto se on pienikin voitto, ja näemmä edelleen oppii jotain uutta. Sopiva nappi on vielä hakusessa, mutta eiköhän sekin löydy - kunhan ensin löytäisin nappilaatikkoni.

Viime viikolla, äidin valitessa lankaa pipoonsa, löysin hänen pienistä lankavarastoistaan kerän verran 7 veljestä Papukaijaa. Pyysin nätisti ja sain kerän, josta muovautui sukat. Vähän on kyllä levottoman väriset, mutta tykkään. Tuossa tunti sitten laitoin jalkaan ja siinäpä ovat sitten pysyneet. Ai että, on lämpöiset. Malli on Ullasta löydetty "Ne on vaan sukat", jolla tein jouluksi jo miehen siskontytölle sukat. Tykkäsin neuloa mallia, joten päätin tehdä sitä nytkin, koska tavallista sileää on niin tylsä neuloa :) Lankaa näihin kului 115 grammaa.

Yhteensä lankaa on nyt kulunut 888 grammaa tämän kuun aikana valmistuneisiin töihin. Erästä tanssituomaria lainatakseni: "Ei huono."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti